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March 10, 2000  
 
Christopher S. Taylor, M.D.  
Deputy Regional Flight Surgeon  
Federal Aviation Administration Aviation Medicine 
Northwest Mountain Region  
1601 Lind Avenue, S.W.  
Renton, WA 98055-4056  
 
Dear Dr. Taylor:  
 
Thank you for your February 10 letter addressed to the Occupational Safety and Health Administration's 
(OSHA's) [Office of Health Enforcement]. You have a question regarding whether a Hepatitis B vaccination 
booster is required by OSHA under the Bloodborne Pathogens Standard, 29 CFR 1910.1030. This letter 
supplements our phone conversation and we hope it better serves your needs.  
 
According to the standard and the recently published directive, Enforcement Procedures for the 
Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens, [CPL 2-2.69], an employer's responsibility for providing 
the hepatitis B vaccination series is clear. Paragraph (f)(1)(i) of the standard states, "the employer shall 
make available the hepatitis B vaccine and vaccination series to all employees who have occupational 
exposure, and post-exposure follow-up to all employees who have had an exposure incident." This 
includes employer provision of, "the hepatitis B vaccine and vaccination series and post-exposure 
evaluation and follow-up, including prophylaxis... at no cost to the employee,...at a reasonable time and 
place, and...according to recommendations of the U.S. Public Health Service current at the time these 
evaluations and procedures take place."  
 
Regarding your letter, a hepatitis B vaccination booster is not currently required by the U.S. Public Health 
Service, Centers for Disease Control and Prevention's (CDC's) Guidelines for the Immunization of Health-
Care Workers. However, the December 26, 1997 CDC Guidelines does indicate that "postvaccination 
testing for antibody to hepatitis B surface antigen (anti- HBs) response is indicated for healthcare workers 
who have blood or patient contact and are at ongoing risk for injuries with sharp instruments or 
needlesticks." This means that a titer or antibody testing is required approximately two months after the 
employee finishes the vaccination series. The indicated guidelines can be found in [Appendix E of CPL 2-
2.69], which is available on OSHA's website at http://www.osha.gov.  
 
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful.  

http://www.osha.gov/


 
Please be aware that OSHA's enforcement guidance contained in this response represents the views of 
OSHA at the time the letter was written based on the facts of an individual case, question, or scenario and 
is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. It could also be affected by 
subsequent rulemaking; past interpretations may no longer be applicable. In the future, should you wish 
to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at 
http://www.osha.gov. If you wish to obtain a hard copy of the standard or its directive, you may contact 
OSHA's Office of Publications at (202) 693-1888. If you have any further questions, please feel free to 
contact the [Office of Health Enforcement] at (202) 693-2190.  
 
Sincerely,  
 
Richard E. Fairfax, Director Directorate of Compliance Programs  
[Corrected 10/29/02]  
 
Accessed at 
https://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=23452 
on 06/03/2014  
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and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter 
constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected 
by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep 
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August 17, 2015 
 
Richard L. Raimondo, Jr., D.D.S. 
12521 Nacogdoches #103 
San Antonio, Texas78217 
 
Dear Dr. Raimondo: 
 
Thank you for your February 17, 2015, follow-up letter to the Occupational Safety and Health 
Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs. After our previous correspondence, you 
requested additional clarification of OSHA's Bloodborne Pathogens (BBP) standard, 29 CFR 1910.1030, 
concerning its requirements for hepatitis B virus (HBV) vaccination and antibody testing. This letter 
constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any 
question not delineated within your original correspondence. For clarification, your specific questions are 
paraphrased below, followed by OSHA's responses. 
 
Question 1: When did the U.S. Public Health Service (USPHS) first recommend hepatitis B antibody (titer) 
testing after the hepatitis B vaccination series has been completed? Several of my employees were 
vaccinated shortly after the OSHA BBP standard went into effect in 1991, when there was no requirement 
for titer testing. 
 
Response: The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is the United States Public Health Service 
agency responsible for issuing guidelines and making recommendations regarding infectious diseases. 
OSHA's BBP standard requires compliance with the CDC guidelines for hepatitis B vaccination, among 
other things, current at the time of the evaluation or procedure. [29 CFR 1910.1030(f)(1)(ii)(D)] The CDC 
made a recommendation as early as December 1997 that healthcare workers who have contact with 
patients or blood and are at ongoing risk for percutaneous injuries be tested for antibody to hepatitis B 
surface antigen (anti-HBs) 1-2 months after completion of the 3-dose vaccination series. 
See Immunization of Health-Care Workers: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization 
Practices (ACIP) and the Hospital Infection Control Practices Advisory Committee (HICPAC). [MMWR 
December 26, 1997 / Vol. 46 / No. RR-18] 
 
Question 2: If my employees received the HBV vaccine before the USPHS recommendations for titer 
testing went into effect, what do I do now? Do I offer titer testing, or should I offer them revaccination? 
What if the employees were vaccinated after the titer testing recommendations became effective? 
 
Response: In a situation as you describe, where employees received the HBV vaccine several years prior 
to the CDC recommendations, there was no specific recommendation for additional vaccination or 
serologic testing to monitor antibody concentrations of those employees at that time. Therefore, the 
standard does not require titer testing after hepatitis B vaccinations given before December 26, 1997. [29 
CFR 1910.1030(f)(1)(ii)(D)] 

https://www.osha.gov/
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With regard to employees vaccinated after the 1997 guidance was issued, the recommendation for titer 
testing currentat the time of this letter is in CDC Guidance for Evaluating Health-Care Personnel for 
Hepatitis B Virus Protection and for Administering Post-exposure Management, MMWR (December 20, 
2013 / Vol. 62 / No 10.). This document states on p. 12: "All HCP [health-care personnel] recently 
vaccinated or recently completing HBV vaccination who are at risk for occupational blood or body fluid 
exposure should undergo anti-HBs [titer] testing. Anti-HBs testing should be performed 1-2 months after 
administration of the latest dose of the vaccine series when possible." The recommendation about testing 
1-2 months after the completion of the vaccination series is not a hard and fast deadline. For further 
guidance on whether titer testing should be conducted when more than 2 months has passed since the 
vaccination you should contact the CDC. 
 
Regardless of when your employees received the HBV vaccination, following an exposure incident you are 
still required by OSHA's BBP standard to "...make immediately available to the exposed employee a 
confidential medical evaluation and follow-up..."[29 CFR 1910.1030(f)(3)] The BBP standard has provisions 
on HBV and HIV testing after an exposure incident. Paragraph 1910.1030(f)(3)(ii) requires, among other 
provisions, the following HBV testing after an exposure incident: 
 
(ii) Identification and documentation of the source individual, unless the employer can establish that 
identification is infeasible or prohibited by state or local law; 
 
(A) The source individual's blood shall be tested as soon as feasible and after consent is obtained in order 
to determine HBV and HIV infectivity. If consent is not obtained, the employer shall establish that legally 
required consent cannot be obtained. When the source individual's consent is not required by law, the 
source individual's blood, if available, shall be tested and the results documented. 
 
(B) When the source individual is already known to be infected with HBV or HIV, testing for the source 
individual's known HBV or HIV status need not be repeated. 
 
(C)Results of the source individual's testing shall be made available to the exposed employee, and the 
employee shall be informed of applicable laws and regulations concerning disclosure of the identity and 
infectious status of the source individual. 
 
(iii) Collection and testing of blood for HBV and HIV serological status; 
 
(A) The exposed employee's blood shall be collected as soon as feasible and tested after consent is 
obtained. 
 
After an exposure incident, the BBP standard also requires documentation of the route(s) of exposure and 
the circumstances under which the exposure incident occurred, counseling of the exposed employee, and 
evaluation of any reported illness, as well as prophylaxis, when medically indicated, in accordance with 
current CDC guidelines. [29 CFR 1910.1030(f)(3)(i) and (iv)-(vi)]. The 2013 CDC guidance referenced above 
provides guidance to manage post-exposure prophylaxis for percutaneous exposure of your workers, 
even those with unknown HBV immunity. The CDC's post-exposure guidance is based on the HBV 
immunity status of the exposed employee (unvaccinated, incompletely vaccinated, or unknown). Please 
refer to that document for more information about type(s) and frequency of follow-up testing that should 
be done after the initial baseline testing of employees for HBV infection that is required by the OSHA 



standard. Treatment of the exposed employee must also follow the guidance provided by the 2013 CDC 
guidance document. 
 
For additional information, we are also enclosing copies of three OSHA guidance publications: Medical 
and Dental Offices - A Guide to Compliance with OSHA Standards; OSHA Fact Sheet - Hepatitis B 
Vaccination Protection; and, OSHA Fact Sheet - Updates to OSHA's Reporting and Recordkeeping Rule. 
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope this provides the clarification you 
were seeking and apologize for any confusion the earlier documents may have caused. As this letter 
demonstrates, OSHA's re-examination of an issue may result in the clarification or correction of previously 
stated enforcement guidance. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our 
interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but 
they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the 
requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules.  
 
Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of 
such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further 
questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 692-2190. 
 
Sincerely, 
 
 
Thomas Galassi, Director 
 
https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/2015-08-17  
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